Vertrouwen Be like a Tree Herfstbladeren - Foto van Timothy Eberly

Be like a tree

De herfst is begonnen

Een nieuw seizoen, waarin het buiten leven zich weer naar binnen verplaatst.
De bomen bereiden zich voor op de winter. Het bladerdek kleurt prachtig rood, oranje en bruin. Zo mooi om te zien.

Bomen laten langzaam hun bladeren los. Wist je dat ze dit doen uit zelfbehoud?
Om straks minder snel uit te drogen. Via de bladeren verdampt veel water. In de zomer handig, maar niet in de winter als de grond bevroren is.

Naar binnen

De boom keert als het ware naar binnen. Hij beschermt zichzelf tegen de kou die gaat komen. En daarvoor moét hij zijn bladeren loslaten. Alleen zo behoudt hij zijn energie.

Dezelfde bladeren die er ook voor zorgen dat hij zo goed groeit en bloeit in de warme maanden. Maar vasthouden is geen optie, dan overleeft de boom de winter niet.

Wegdoen wat niet meer bij je past. Ruimte maken voor wat komen gaat. De natuur geeft het goede voorbeeld.

Als ziekte dichtbij komt

Als iemand in je naaste omgeving ernstig ziek is, kom je ook in een soort herfst terecht. Al wil je nog zo graag dat het zomer blijft, je weet van binnen dat er ook een moeilijke periode aankomt. Een winter, waarin je al je energie nodig zult hebben.

Hoe die periode er voor jou precies uit gaat zien, dat weet niemand. Een winter met sneeuw, storm of misschien juist een kraakhelder blauwe lucht? Je voorbereiden op een mindere periode Dat is het enige wat je kunt doen.

Zodat het je niet overvalt als het opeens zover is. Zodat je energie blijft houden, ook als het even moeilijk is. Het beste ervan maken.

Voorbereiden

Een realistische blik op de toekomst, dat is wat je nodig hebt. Realistisch om simpelweg goed voorbereid te zijn.

En ja natuurlijk, naast realistisch kun je óók gewoon positief zijn. Het goede in dingen zien helpt zeker. Zolang je de werkelijkheid maar niet uit het oog verliest. 

Echt, het wordt winter, de boom moet zijn bladeren loslaten. Hoe graag hij het ook anders zou willen. Dit kunnen we leren van de boom.

Ook voor jou: Vooruit kijken en loslaten indien nodig. Zo blijf je overeind.

➡️ Check eens bij jezelf, waar gaat jouw energie naar toe? Wat kun jij loslaten?

PS: Kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een DM, ik help je graag ❤️