Grip - Het videoconsult een blijvertje na Corona

Het videoconsult – een blijvertje na Corona

🎵 The Times They Are a-Changin’, Bob Dylan zong het al.

Weet je het nog? In maart zaten we opeens allemaal thuis, bang en onwetend over een gevaarlijk virus uit China. De treinen waren leeg en we hamsterden massaal wc-papier. Het was ook de tijd waarin de IC’s overspoeld raakten en controleafspraken werden afgezegd.
Het was ook de tijd waarin kwetsbare patiëntgroepen de moeilijke vraag om na te denken óf ze op de IC opgenomen wilden worden, in het geval dat… Gelukkig is het nooit zo ver gekomen.

Digitale sprong vooruit

Een bizarre tijd, niemand wou nog naar het ziekenhuis. Zelfs niet als je ziek was. Want daar was het gevaarlijker dan thuis. Daar was Corona.
Een angstige tijd, die ook iets positiefs gebracht heeft. Door de lockdown heeft de digitalisering enorme sprongen genomen. Facetimen met je kinderen is nu de gewoonste zaak van wereld, net als online boodschappen bestellen. En ziekenhuizen zijn niet achtergebleven. Omdat patiënten niet wilden of konden komen, zijn artsen massaal overgestapt op beeldbellen.
 
In maart was het de enige oplossing. Hoewel het niet in alle situaties een goed alternatief is gebleken, is de meerwaarde de laatste maanden wel doorgedrongen. Voor patiënten scheelt het een hoop reistijd, (parkeer)geld en gezoek, net als voor de naaste die mee gaat. Ernstig zieke patiënten sparen kostbare energie uit omdat ze niet op pad hoeven. In de ziekenhuizen is het rustiger en zijn minder ‘bewegingen’. Genoeg voordelen.

Gerichte toepassing

Belangrijk is wel om het gericht in te zetten. Niet alles kan online. Je kunt van afstand moeilijk naar iemands longen luisteren of een oogmeting doen. Artsen geven ook aan dat het belangrijk is dat juist de moeilijke gesprekken ‘in het echt’ blijven plaatsvinden. Het is essentieel om mensen in de ogen te kunnen kijken.
Er zullen vanzelfsprekend altijd fysieke afspraken in het ziekenhuis blijven. Artsen en patiënten kunnen samen overleggen welk type afspraak wenselijk is. Beeldbellen is een extra mogelijkheid geworden, naast een bezoek aan de poli of een telefonisch consult. 
 
We kunnen er niet omheen, videoconsulten zijn een blijvertje.

Tips

Hoe kun je zo’n videoconsult voorbereiden? Enkele tips voor een soepel gesprek:
  • Zorg voor een rustige omgeving, zodat er weinig achtergrondgeluiden zijn.
  • Een inkoppertje: zorg voor een stabiele internetverbinding.
  • Vraag iemand om aan te schuiven. Twee horen meer dan één en je kunt samen napraten.
  • Ben je toch alleen? Gebruik dan oordopjes of een koptelefoon voor beter geluid.
  • Controleer vooraf of audio en video het doen. De software bij het videoconsult biedt vrijwel altijd een optie om dit te checken.
  • Log ruim op tijd in. Zo is er genoeg tijd om de wachtwoorden op te zoeken en de verbinding tot stand te brengen.
  • Last but not least, zoals bij elke afspraak met de arts: Schrijf je vragen vooraf op.
Veel succes 🍀