Grip 3 Goede Vragen voor een goed gesprek met de arts

3 Goede vragen

Naar het ziekenhuis: Stel deze 3 goede vragen

Spoileralert: de vragen staan (ook) in de afbeelding bij dit bericht !

Betere zorg begint met een goed gesprek. Want hoe beter de arts begrijpt wie jij bent, des te beter past de behandeling. Patiëntfederatie Nederland is samen met zorgverleners een campagne gestart om het gesprek in de spreekkamer te stimuleren. Door niet alleen te luisteren maar ook vragen te stellen, van beide kanten, kom je samen tot de beste keuze. De arts wil immers niet alleen weten wat je klachten zijn, hij wil ook weten wie er tegenover hem zit en wat voor jou belangrijk is. En jij wilt weten wat de beste behandeling voor jouw situatie is, met jouw thuissituatie en met jouw lijf.

Waarom?

Laten we eerlijk zijn, een ziekenhuisbezoek is niet echt leuk. Het staat bij weinig mensen bovenaan het lijstje van ‘leuke uitjes’. Je naaste heeft klachten en is doorverwezen. Het is best spannend, want je weet niet wat er aan de hand is. De arts luistert, stelt vragen en doet een aantal onderzoeken. Na de uitslag halen jullie opgelucht adem, er kan gelukkig iets aan gedaan worden. Een operatie, misschien bestraling of een kuur van medicijnen. Het wordt een spannende tijd, maar er is hoop. Enigszins opgelucht verlaten jullie het ziekenhuis.

’s Avonds op de bank dringt het pas echt tot je door, het is ook zo snel gegaan. Er komen vragen omhoog en voorzichtige twijfels. Doe je er wel goed aan? Is het niet te zwaar en heb je wel goed doorgevraagd naar de bijwerkingen? Na een onrustige nacht word je geconfronteerd met de eerste ervaringsdeskundige in je omgeving. Een buurman van je tante had een neef die óók … enz. Voor je het weet ga je twijfelen. Hoe fijn is het als je zeker weet dat je de juiste keuze gemaakt hebt? De keuze die het beste bij jouw situatie en jouw omstandigheden past. 

In navolging van andere landen, o.a. Australië en Engeland, is er een set met vragen gemaakt die patiënten stimuleert om mee te praten over hun zorg. Stel deze 3 goede vragen aan je arts.

Klaar voor? Komt ie: 

1. Wat zijn mijn mogelijkheden

2. Wat zijn de voor- en nadelen van de mogelijkheden?

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Drie vragen, meer hoef je niet te onthouden!