Blog spijt top 5 - Foto van Kim Teves

Spijt Top 5

In haar tijd als palliatief verpleegkundige voerde de Australische Bronnie Ware talloze gesprekken met mensen in hun laatste levensfase. Ik stel me zo voor dat ze naast elkaar op het randje van het bed zaten, de benen losjes bungelend in de lucht en een kopje thee in de hand. Mijmeren en terugblikken op een lang leven. Herinneringen ophalen en ook de balans opmaken, met het dood zo dichtbij. Als je weet dat het definitieve einde echt in zicht is, hoe kijk je dan terug?

Wat heb je goed gedaan en wat had misschien beter gekund?

Ze ontdekte dat mensen verrassend vaak spijt hebben van dezelfde dingen. Hoe fijn is het dat wij daar nu – met nog een flink stuk van ons leven voor ons – van kunnen leren. Zodat wij geen spijt hoeven hebben op ons sterfbed.
Hieronder de Spijt Top 5, doe er je voordeel mee.

5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn

“I wish that I had let myself be happier.”
 
Op plek 5 staat een verrassend inzicht. Pas aan het einde van hun leven realiseren mensen zich dat gelukkig zijn een keuze is. Ze zijn vastgeroest in oude patronen en gewoonten, in sleur. Ze hielden zichzelf en anderen voor dat ze tevreden waren. Terwijl ze diep van binnen ernaar verlangden om meer lol te hebben en weer eens lekker gek te doen. Wat minder serieus en meer lachen.
 

4. Ik wou dat ik contact had gehouden met vrienden

“I wish I had stayed in touch with my friends.”

Velen hadden diepe spijt dat ze niet meer tijd en moeite hadden gestoken in het onderhouden van oude vriendschappen. In de waan van de dag realiseren we ons onvoldoende hoe belangrijk vriendschappen en goede relaties zijn. Het is makkelijk om ze te laten verwateren onder het mom van een druk leven. In de laatste weken van het leven telt toch maar één ding: liefde.

3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten

“I wish I’d had the courage to express my feelings.”
 
Veel mensen kiezen voor de lieve vrede, dat is de weg van de minste weerstand. Daarbij onderdrukken ze hun ware gevoelens, met een middelmatig bestaan als gevolg. Ze werden nooit wie ze in werkelijkheid konden worden. Velen ontwikkelden ook nog eens ziekten die verband hielden met bitterheid en wrok, als gevolg van het onderdrukken van hun emoties. 
 
Hoe moeilijk het ook is, wees eerlijk over je ware gevoelens. Naar anderen en daarmee ook naar jezelf. Het kan misschien reacties uitlokken en dat kan heel spannend zijn. Slechte relaties zullen verdwijnen, maar goede relaties zullen zich verdiepen en vernieuwen. 

2. Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had

“I wish I hadn’t worked so hard.”
 

Verrassend: Elke mannelijke patiënt noemde dit. De broodwinnaars van het gezin, alhoewel het ook veel door vrouwen genoemd werd. Ze hadden spijt dat ze door het harde werken o.a. het opgroeien van hun kinderen hadden gemist en het gezelschap van hun partner. Spijt van het de vele uren buiten de deur in ruil voor loon. Spijt omdat ze zich realiseerden dat ook die tredmolen een keuze is.

Ware geeft ook een tip hoe je deze vorm van spijt kunt voorkomen: Het leven vereenvoudigen en bewuster keuzes maken. Door met minder genoegen te nemen is er minder inkomen nodig. Zo creëer je meer ruimte en komen er vanzelf weer nieuwe dingen op je pad die beter passen bij die nieuwe levensstijl. 

1. Ik wou dat ik de moed had gehad om een ​​leven te leiden dat trouw is aan mezelf, niet het leven dat anderen van me verwachtten

De meest voorkomende spijtbetuiging. Een hele mond vol, die in het Engels iets charmanter klinkt :
“I wish I’d had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me.”
 
De moed om trouw aan mezelf te zijn. In een interview vertelt Ware dat mensen op hun sterfbed heel helder kunnen terugkijken naar welke dromen waargemaakt zijn. Vaak genoeg is nog niet eens de helft van de dromen uitgekomen. 
Als je ziek wordt, is het eigenlijk al te laat, voegt ze eraan toe. Maar weinig mensen realiseren zich welke enorme vrijheid een goede gezondheid met zich meebrengt. 

Gek hè, veel spijtbetuigingen gaan over dingen die we niet gedaan hebben. Geen contacten onderhouden, geen gevoelens geuit, geen dromen waargemaakt.

Heel benieuwd wat jij gaat doen met deze inzichten. Wat ga jij veranderen, zodat jij straks geen spijt hoeft te hebben op je sterfbed?

Leuk als je het laat weten!

Ik wens je een prachtige dag, met mooie gesprekken, ware emoties en veel gelukkige momenten.