Blog Een nieuwe lockdown het is wat het is - Photo by Tengyart

Een nieuwe lockdown – het is wat het is

Multatuli wist het in 1877 al: Hoe je je voelt hangt meer af van je eigen gedachten dan van de omstandigheden.

Lockdown

Maandag werd de nieuwe lockdown aangekondigd. Het was te verwachten en toch werd ik er even stil van. Onze minister president in stemmig zwart gekleed. Vanuit het Torentje, het zwaarste communicatiemiddel dat de overheid kent. De cijfers blijven stijgen, er is geen andere keuze meer.
Vijf weken lockdown in het vooruitzicht is niet voor iedereen even makkelijk. Misschien zie je je omzet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of zijn de kinderen opeens weer thuis terwijl jij toch gewoon moet (thuis)werken.
Het is een streng pakket maatregelen, van buitenaf opgelegd en waar je geen invloed op hebt. Het raakt ons allemaal.

Multatuli

Toch reageert iedereen anders. En hier heeft Multatuli het bij het rechte eind. Hoe je reageert, hangt af van wie je bent. Je reactie hangt af van je gevoel. “Byna alle gebeurtenissen nemen de kleur aan van ’t gemoed dat ze beroeren”, schreef hij bij zijn overweging.
 Dat is gelijk goed nieuws. Want je gevoel kun je beïnvloeden. Daarvoor hoef je de omstandigheden niet eens te omarmen, je hoeft ze alleen maar te zien zoals ze zijn. Acceptatie. Het is wat het is.

Kies de houding die jou helpt

Het begint met rust. 
Vandaaruit kun je kiezen welke gedachte je toelaat over de situatie. Vind je het oneerlijk en word je boos. Of zie je het als een kans voor achterstallig onderhoud, kies je voor actie. Baal je van het missen van je sportvrienden of ga je de ouderen in de buurt een handje helpen, de mensen die het echt niet alleen kunnen?
 
Wat het ook wordt, kies in ieder geval iets wat jou helpt. Kies een houding die jouw hart een beetje opwarmt.
 Kies liefde. Dat kunnen we immers allemaal gebruiken in deze tijd ♥
 
Stay safe, heb lief en heb het goed 🍀