Blog Geluid moet eruit - Foto van Joshua Hoehne

Geluid moet eruit!

Dat spanning in je lijf kan gaat zitten, is vrij bekend. Stijve schouders, kramp, nekpijn, zomaar wat voorbeelden die iedereen wel kent.

Fight of flight

Hoe komt dat eigenlijk? De oorzaak ligt in het verre verleden, bij de oermens. Vroeger, lang geleden vochten we met sabeltandtijgers of vluchtten we weg van groot gevaar zoals een bosbrand.
We gebruikten de stress door deze om te zetten in nuttige energie. Vechten of vluchten. Actie, nu. Overleven!

Freeze

Tegenwoordig is een stressvolle situatie zelden écht levensbedreigend. Een slecht nieuwsgesprek is heel rot, maar over 10 minuten ben je naar alle waarschijnlijkheid nog steeds in leven. Schreeuwen, de boel kort en klein slaan of wegrennen wordt niet geaccepteerd. Niet gewaardeerd in ieder geval. 
Daarom kiezen we een meer beschaafde vorm van overleving: freeze. Bevriezen.
 
Nuttig, want je wordt niet als gevaarlijk of gek weggezet. En ook onhandig, omdat de stresshormonen weldegelijk door je lijf worden aangemaakt. En die kunnen nu nergens heen. Gevolg is dat die energie opgeslagen wordt in je lijf. Met kramp, stijfheid en pijn tot gevolg.

Ontladen

Gelukkig kunnen we het ook goed oplossen. Het meest simpele medicijn is bewegen: Rennen, springen, sporten, dansen. Ontladen door de spanning eruit te laten.
Minder bekend is dat je ook heel goed kunt ont-stressen door geluid te maken. Je stem voluit laten horen. Zingen, bullen, schreeuwen. En o jongens, dat kan zo ontzettend opluchten.

Trilling

Herken je het gevoel dat je hard zou willen schreeuwen, gillen of brullen? Uit frustratie, of van boosheid, of verdriet? Die impuls is niet voor niets. Geluid maken is niets anders dan een trilling veroorzaken met je stem. Door die trilling komt de opgeslagen energie alsnog vrij. Ook dat ontlaadt de stress. Zeker als bewegen alleen niet meer voldoende is. Het moét eruit.
 
“Maar hoe dan?”, hoor ik je denken. Want inderdaad, we zijn een beschaafd volkje en herrie maken wordt over het algemeen niet zo gewaardeerd.

Hoe?

Een paar tips:
  • Zoek een plek op waar je ongestoord je gang kunt gaan.
    Bijv. In de auto bijv, op een lang fietspad of zoek een dag uit waarop het flink waait en de wind het geluid overstemt.
  • Adem een paar keer diep in en uit.
  • Laat bij het uitademen de eerste geluiden mee naar buiten komen, bijv. een lange ‘aaaaaaahhh’-klank.
  • Laat je kaken hangen, zodat er nog meer geluid uit rolt.
  • Merk op wat het met je doet om deze geluiden te produceren.
    Een fijn gevoel? Een beetje onwennig misschien? Alles is oké.
  • Maak het geluid steeds iets harder. Volg je gevoel en geef je eraan over. Brul net zo hard totdat je je bevrijd voelt.
 
Het is letterlijk ruimte geven aan alles wat eruit moet.
Boosheid, irritatie, verdriet. Alles golft met jouw klanken mee het lichaam uit.
 
Lucht op joh, echt waar. Moet je ook eens proberen.
 
Laat je het weten als je het gedaan hebt? Heel benieuwd naar jouw ervaring!