Rust - Naar buiten - Erica Wubben - Zorgen zonder Zorgen

NAAR BUITEN

4 tips om jezelf toch de deur uit te krijgen, als je eigenlijk niet wilt.

Geen zin

Ik had geen zin. Echt niet. Het was grijs, het was koud. Ik had gewoon geen zin.
Natuurlijk weet ik dat het heel goed is om naar buiten te gaan. Zeker nu we verplicht binnen zitten. De dagen kort zijn. Een frisse neus halen, even je gedachten verplaatsen. Buitenlucht is goed.
Ik weet ook dat ik nooit spijt heb. Als ik toch een rondje gelopen heb. Het is altijd mooi. Ik kom altijd opgewekter terug dan ik vertrok.
Maar ja, ik had gewoon geen zin. Geen zin om de deur uit te gaan. Zelfs geen zin om naar de gang te lopen en mijn jas te pakken. Terwijl ik wel moest wel van mezelf.
Hoe gaat dat bij jou? Als je iets moet van jezelf. Waarvan je weet dat het ook goed voor je is, maar de weerstand groot is?
Hieronder een paar effectieve tips om jezelf tóch te motiveren.

4 Tips

Vervang het woordje 'moeten' door 'willen'.

Ik moet naar buiten Ik wil naar buiten. Een simpele truc om je hersenen voor de gek te houden. Waar Moeten nog weerstand oproept, gaat Willen veel meer over verlangen. Probeer maar eens.

Werk aan een concreet doel

Zomaar een rondje lopen voelt voor mij nutteloos. Een doel motiveert, bijv: elke week in totaal 3 uur lopen. Met een app (bijv. Strava of Endomondo) kun je je activiteiten bijhouden en zie je precies hoe ver je al bent. Een weekdoel halen geeft voldoening.

Kies een doe-doel

Gelijk langs de supermarkt voor brood. Die ene brief posten. Of mijn favoriet: zoek een geocache onderweg 😄 (Kleine verborgen 'schatten' in de omgeving) Een doel maakt het nuttig. Je gaat niet alleen de deur uit omdat je dan 'niet binnen' bent, je hebt ook daadwerkelijk iets te doen.

Maak foto's

Alleen al door het plan om foto's te maken, activeer je je zintuigen. Je kijkt bewuster naar je omgeving. Waar is het licht mooi, welke bomen krijgen voorzichtig al knoppen. Extra voordeel is dat als je later je foto's terugziet, je ook vanzelf verlangt naar dat gevoel. Precies, het gevoel toen je buiten was.

Je raadt het al, ik ben toch naar buiten gegaan. Het was koud en toch lekker.
 
Welke tip ga jij toepassen?